Handige tips

Ga je op vakantie naar Puglia? Dat is een heerlijk vooruitzicht! Het is altijd handig om wat praktische tips tot je te nemen, voordat je naar een nieuwe bestemming in het buitenland gaat. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je die je gegarandeerd van pas komen als je naar Puglia gaat.

Puglia was jarenlang heel armoedig

Pas in de afgelopen jaren is Puglia echt populair onder toeristen geworden. Dit komt vooral doordat deze regio in het verleden heel armoedig was. Puglia kon je eigenlijk zien als het armste deel van heel Italië. Enkele jaren geleden hebben veel instanties hun schouders onder deze regio gezet, waardoor de regio zich gigantisch heeft weten te ‘verbeteren’. Dat Puglia jarenlang armoedig was, zie je in sommige delen duidelijk nog terug. Feit is dat deze regio ook hele mooie kanten heeft; juist door de pracht en praal is deze regio zo populair geworden.

Handige tips Puglia

Puglia ligt aan twee zeeën

Wist je dat Puglia aan twee zeeën ligt? Ja, zeker. Deze regio in Italië ligt zowel aan de Ionische Zee als aan de Adriatische Zee. Hoe dit komt? Dit komt doordat Puglia gelegen is in de ‘hak van de laars’ van Italië. Als je naar de landkaart van Italië kijkt, zie je duidelijk een laars naar voren komen. Het gedeelte van de hak wordt grotendeels door Puglia ingenomen; dit gedeelte wordt aan beide kanten door water omringd.

Puglia is Apulië

Ben je op zoek naar een geschikte accommodatie in Puglia? Of ben je gewoon op het internet op zoek naar meer informatie? Dan kom je al snel ook de naam Apulië tegen. Dit is gewoonweg een variatie op de naam Puglia. In Italië zelf wordt de naam Puglia gebruikt, maar veel Nederlanders gebruiken Apulië.

Grootste olijvenproducent

In Puglia is het maken van een rondreis absoluut aan te raden. Tijdens deze rondreis kom je uitgestrekte velden tegen waarop heel veel olijven verbouwd worden. De regio Puglia is zelfs de grootste olijvenproducent van heel Italië. In Puglia zijn bovendien twee producenten te vinden die tot de 10 beste olijfproducenten van heel de wereld behoren. In Puglia wordt overigens ook veelvuldig wijn verbouwd. Dat is met name het geval in de regio Salento in Puglia. Deze naam kom je op vrij veel Italiaanse wijnen tegen.

Documenten en douane

Als je naar Italië gaat, heb je hier geen speciale documenten voor nodig, dit land valt namelijk onder het zogenaamde ‘Schengengebied’. Dit is het gebied waarbinnen je geen paspoort nodig hebt of identiteitskaart. Net als in Nederland zul je jezelf wel moeten kunnen legitimeren als de politie of een andere officiële instantie hierom vraagt in Italië. Ga je met de auto naar Puglia? Dan moet je ook je rijbewijs kunnen laten zien. Van plan om bijvoorbeeld sigaretten of drank mee terug te nemen? Houd er dan rekening mee dat je maximaal veertig pakjes sigaretten mee terug mag nemen. Wat betreft alcohol; je mag tien liter sterke drank en negentig liter wijn mee retour nemen. Softdrugs en harddrugs zijn verboden om bij je te hebben in Italië. Net als in Nederland mag je in openbare gebouwen niet roken, op terrassen is dit overigens wel gewoon toegestaan.

Geld, internet en elektriciteit

Je kunt in Italië gewoon pinnen en net als in Nederland, met Euro’s betalen. Ook kun je gewoon afrekenen in winkels en de horeca, zoals je dat hier gewend bent. Je kunt hier ook met creditcard betalen, maar deze worden echter niet overal geaccepteerd. Zorg dat je dat je dus ook altijd contant geld of je pinpas bij je hebt. Op het gebied van internet kun je in Puglia in veel restaurants, bars en andere horecagelegenheden gebruik maken van gratis WIFI. Het verschilt wel nogal hoe goed (of slecht) de verbinding is qua WIFI. Wil je echt goede WIFI hebben? Ga dan naar een internetcafé of groot hotel, daar weet je zeker dat je internet goed werkt. Wat betreft je apparaten, de elektriciteit werkt hetzelfde als bij ons in Nederland, dus je hoeft hier geen aparte stekkers voor te halen.

Water drinken

In Italië kun je op bijna alle plekken, het water gewoon uit de kraan drinken. Het is echter wel zo dat de smaak per streek nogal kan verschillen. Als je dit niet fijn vindt, kun je ervoor kiezen om in de supermarkt water in flessen in te kopen, dan weet je zeker dat het water wat je drinkt, altijd op dezelfde manier smaakt.

Taal en tijdsverschil

In Italië is de voertaal Italiaans, maar je kunt er ook prima in het Engels uit de voeten. Zeker in gebieden waar ze gewend zijn om veel met toeristen te communiceren, kun je jezelf prima redden in het Engels. Wat betreft de tijdzone, die is hetzelfde als in Nederland, dus er is geen tijdsverschil. Het is wel even handig om te weten dat winkels in Puglia in de dorpen vaak een aantal uren dichtgaan. Dit kan bijvoorbeeld tussen 12:30 en 15:00 zijn of tussen 13:00 en 15:00. Dit staat normaal gesproken ook op de winkelruit of op de website van de winkel vermeld. In de toeristische dorpen en steden, gaan winkels overdag bijna nooit dicht. Ook op zondag kun je in dit soort winkels vaak gewoon terecht.

In Italië is de voertaal Italiaans, maar je kunt er ook prima in het Engels uit de voeten. Zeker in gebieden waar ze gewend zijn om veel met toeristen te communiceren, kun je jezelf prima redden in het Engels. Wat betreft de tijdzone, die is hetzelfde als in Nederland, dus er is geen tijdsverschil. Het is wel even handig om te weten dat winkels in Puglia in de dorpen vaak een aantal uren dichtgaan. Dit kan bijvoorbeeld tussen 12:30 en 15:00 zijn of tussen 13:00 en 15:00. Dit staat normaal gesproken ook op de winkelruit of op de website van de winkel vermeld. In de toeristische dorpen en steden, gaan winkels overdag bijna nooit dicht. Ook op zondag kun je in dit soort winkels vaak gewoon terecht.

Boek vandaag jouw rondreis in Puglia

Tui
Tui
Op dit moment zijn er 3219 vakanties beschikbaar.
9,1
4.55/5
Prijsvrij
Op dit moment zijn er 219 vakanties beschikbaar.
8,9
4.5/5
Corendon
Op dit moment zijn er 911 vakanties beschikbaar.
9,4
4.5/5
Logo Suntip
Suntip
Op dit moment zijn er 917 vakanties beschikbaar.
9,1
4.55/5
Logo De Vakantiediscounter
De vakantiediscounter
Op dit moment zijn er 212 vakanties beschikbaar.
8,9
4.5/5
Sunweb
Op dit moment zijn er 1221 vakanties beschikbaar.
9,4
4.5/5

Bezoek allerlei kleine plaatsjes

Zoals we hierboven al gesteld hebben, is het maken van een rondreis door Puglia absoluut aan te raden. Tijdens deze rondreis geniet je niet alleen van de prachtige landschappen, maar ook van allerlei kleine plaatsjes. Deze plaatsjes zijn gezellig, zijn schilderachtig en zijn vrij uniek. Dit geldt onder andere voor onderstaande plaatsjes:
  • Alberobello: dit plaatsje is bekend geworden vanwege de trulli huisjes. Dit zijn huisjes die in het verre verleden gebouwd werden, maar door de jaren heen op veel plekken verdwenen zijn. In Alberobello vind je echter nog ruim 1500 van deze huisjes van kalksteen.
  • Viesta. Dit prachtige witte dorp is gelegen op een wit schiereiland. De kern van het dorp ligt op de kliffen, waardoor het echt een prachtige ligging heeft. In dit dorpje is het super leuk om even rond te lopen; je moet daarvoor wel steile trappen beklimmen. In dit schilderachtige plaatsje vallen de witte huizen ook direct op.
  • Ostuni. Een ander bekend wit dorp in Puglia is Ostuni. Dit dorpje ligt op een heuveltop, staan bomvol met witte huizen en beschikt over tal van witte steegjes. Het is echt heerlijk om door deze steegjes te struinen en je te vergapen aan dit unieke dorpje. Vanuit het dorp heb je overigens ook nog een fraai uitzicht.