Camperavonturen door Puglia? Dit moet je weten!

Van alle plekken waar je met je camper naar toe kunt gaan, is een campertripje naar Puglia een bijzonder goed idee. Deze betoverende regio in Italië is een ware droombestemming voor een campervakantie. Dat heeft onder andere te maken met de schilderachtige kustlijnen, de mooie oude steden en natuurlijk de smakelijke keuken.

Zie jij het ook wel zitten om met de (huur)camper naar dit stukje Italië af te reizen? Reizen met de camper is totaal anders dan met de auto of dan wanneer je met het vliegtuig naar dit gebied reist. In dit artikel vertellen we je daarom alles en meer over wat je moet weten voor een onvergetelijke camperreis door Puglia.

Eigen camper meenemen of een camper huren voor vakantie?

Voordat we je meer tips en tricks geven voor deze trip is het raadzaam om goed voorbereid op vakantie te gaan. Voor een campervakantie heb je in ieder geval een camper nodig. Hoewel het aantal mensen met een eigen camper in Nederland in de afgelopen jaren is gestegen, betekent dit niet dat je ook over een dergelijk kampeermiddel beschikt. Misschien kun je een camper lenen van familie of vrienden wanneer dat het geval is.

Wat je ook kunt doen, en wat zeker een aanrader is, is om een camper te huren voor je vakantie naar Puglia. In Nederland vind je verschillende verhuurbedrijven die moderne campers verhuren. Wil je liever wat keuze hebben, omdat je misschien wil gaan voor een kleurrijk kampeerbusje of een grote camper voor het hele gezin? Kijk dan eens in het aanbod van Goboony. Via dit platform verhuren consumenten hun campers en busjes, zodat je altijd een busje vindt dat bij je past.

Stippel je route door Puglia uit om de regio te leren kennen

Vanuit Nederland reis je vervolgens met de camper naar het zuiden van Italië om Puglia beter te leren kennen. Puglia strekt zich uit van het Gargano-schiereiland in het noorden tot de regio Salento in het zuiden. Daarom is het raadzaam om voor vertrek een mooie reisroute uit te stippelen zodat je alle facetten van deze regio leert kennen. Enkele hoogtepunten van Puglia die je in ieder geval niet mag missen, zijn onder andere:

  • Bari: bezoek Bari, de hoofdstad van Puglia. De stad staat bekend om Bari Vecchia, het oude centrum waar de magische Basilica di San Nicola te vinden is. Verdwaal door de oude straatjes en probeer de lokale Sgagilozze: gefrituurde polenta.
  • Lecce: in Lecce, ook wel het Florence van het Zuiden genoemd, vind je prachtige barokke architectuur die absoluut het bekijken waard is. Ook de witte straatjes en de mooie monumenten zijn adembenemend.
  • Gargano National Park: trek je liever de natuur in met de camper, dan is Gargano National Park een echte aanrader. Dit natuurreservaat bestaat uit diepe bossen, hoge bergen en afgelegen stranden. Neem je wandelschoenen dus zeker mee.
  • Ostuni: een andere stad in Puglia met witte straatjes is Ostuni. Dit stadje is op een heuvel gebouwd, wat zorgt voor de mooiste uitzichten.

Verkeersregels voor campers in Puglia: houd je aan de regels

Het is goed om te weten dat het rijden met de camper in Puglia niet veel verschilt met rijden in Nederland. Het enige grote verschil is dat je soms door heuvelachtig landschap moet rijden; iets dat in Nederland eigenlijk amper voorkomt. Verder kan het zijn dat er kleine dorpjes met smalle straten zijn waar je met de camper moeilijk kunt navigeren. Stel je daar dus goed op in. Ook zijn er centra van oude steden en dorpen die volledig autovrij zijn. Meestal kun je buiten het dorp parkeren, dus controleer dit goed. Besluit je om zo’n dorpje toch in te rijden? Dan kun je een boete verwachten.

In Puglia vind je snelwegen om van de ene plek naar de andere te komen. Op vrijwel alle snelwegen moet je tol betalen. Dit kan met behulp van je creditcard of met contant geld. Hoewel het meevalt hoeveel tol je moet betalen, is het logisch dat dit bedrag op kan lopen wanneer je alleen maar over de snelwegen rijdt. Gelukkig is het juist met een camper in Puglia aan te raden om over de binnenwegen te gaan, omdat je hier vaak de mooiste landschappen en uitzichten te zien krijgt.

Kamperen in Puglia met je camper: zo zit dat

Hoe aantrekkelijk het misschien ook is om je camper op een fraaie plek in de natuur neer te zetten om te gaan wildkamperen; dit is verboden. Het is nergens in Italië toegestaan om dit te doen om zo het milieu en de natuur te beschermen. Natuurlijk zijn er talloze alternatieven:

  • Boek een of meerdere campings waar je met je camper kunt overnachten. Het voordeel van campings is dat ze vaak beschikken over luxe faciliteiten.
  • Slaap op een camperplaats. Deze zijn ideaal voor een veilige en legale overnachting en liggen verspreid over de regio.
  • Ook leuk: kies voor agricampeggio. Dat zijn kampeerplaatsen bij de boer waar je voor een kleine vergoeding kunt slapen.
  • Check tot slot Park4Night of Campercontact voor een duidelijk overzicht van alle camperplekken die in Puglia te vinden zijn.