Lekkerste gerechten in het Italiaanse Puglia

Ben jij op vakantie in Puglia in Zuid-Italië? Net als alle andere Italiaanse regio’s, heeft Puglia zijn eigen specialiteiten als het gaan om eten. Er zijn een aantal lekkere lokale gerechten die je zeker een keer moet proberen als je in deze regio bent. Hieronder hebben we de lekkerste gerechten voor jou op een rijtje gezet.

Pasticciotti

Deze heerlijke taartjes zijn gemaakt van zanddeeg en gevuld met lekkere banketbakkersroom. Deze taartjes zien er van buiten mooi, goudkleurig uit. Deze taartjes komen uit de regio Salento van Puglia. Vaak vind je dit gerecht bij het ontbijt en bij de lunch. Zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Burrata

Burrata is kaas dat is gemaakt van mozzarella en room. De kaas wordt gemaakt in de vorm van een soort zakje, waarna er stracciatella en room in wordt gestopt. Niet iedereen zal een fan zijn van dit eten, maar voor de liefhebbers is dit een van de lekkerste gerechten uit Puglia.

Bombette

Bij dit gerecht krijg je kleine rollen varkensvlees. Dit vlees is gevuld met speciale kaas uit de regio. Vooral in het midden van Puglia zijn de bombettes erg populair. Meestal vind je dit vlees bij de slagers, waar je het kunt zien liggen in de vitrines. Je hebt hiernaast ook nog de gnummareddi, dit zijn ook rolletjes, maar van orgaanvlees in plaats van normaal varkensvlees.

Panzerotto

Dit vind je vooral als straatvoedsel in Puglia. Panzerottos zijn een soort van gefrituurde kleine pizzaatjes met mozzarella en tomaat. Ze hebben meestal de vorm van een halve maan. Veel mensen kennen dit gerecht uit Milaan, waar het ook erg bekend is. Dit gerecht komt echter oorspronkelijk uit het Zuiden van Italië.

Orecchiette

Dit is een lokale pasta, meestal wordt dit geserveerd samen met cime di rapa en ansjovis. Cime di rapa is in Nederland erg onbekend, het is een bladgroente die je hier niet veel tegenkomt. In Nederlandse gerechten die dit proberen na te bootsen, wordt meestal broccoli gebruikt. Als je in Puglia bent kun je de oorspronkelijke versie proberen, die volgens velen veel lekkerder is.

Pasta e ceci

In de regio noemen ze dit ook wel ciceri e tria. Dit gerecht is een paste met kikkererwten. Een deel van de pasta frituren ze, waardoor het een aparte smaak heeft. Dit gerecht is niet voor iedereen weggelegd, maar het is het waard om een keer te proeven.