Het bijzondere Castel del Monte

Als je op vakantie gaat naar Puglia zijn er veel mooie bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Puglia is een grote regio met een rijke geschiedenis, dus er valt veel te zien en te beleven. Een van de mooiste bouwwerken is het Castel del Monte, in de gemeente Andria. Dit is een van de vele kastelen uit de tijd van het koninkrijk Sicilië, waardoor deze in 1240 gebouwd is. Castel del Monte is onder andere te vinden op de 1 euromunt van Italië. Hieronder lees je meer over dit indrukwekkende kasteel.

Geschiedenis en stijl

Castel del Monte is gebouwd in opdracht van Frederik II, de voormalig keizer van het Heilige Roomse Rijk. Het kasteel heeft een aparte vorm, omdat alles achthoekig is. De muren zijn in de vorm van een achthoek, er zijn acht zalen rond de binnenplaats. Ook de muren zijn acht voet dik en hoog en de torens zijn achthoekig. Het gebouw ligt op een hoge heuvel en dient zelfs als zonnewijzer. De zon schijnt elk uur van de dag een andere zaal binnen. Castel del Monde is dus een indrukwekkend gebouw, dat ontworpen is met uiterste precisie.

Wat de functie van het gebouw precies was, is alleen niet helemaal bekend. Het functioneert niet heel goed als vesting, maar ook niet om lange tijd in te verblijven. Veel van de versiering van het gebouw is onderhand ook verloren gegaan. Lang geleden had Castel del Monte Griekse beelden en was bedekt met prachtig marmer en mozaïeken. Veel hiervan is onderhand verloren gegaan. Toch blijft het kasteel zeker de moeite waard om te bekijken.

Symboliek van de achthoek

Het gebouw is dus achthoekig en alle kamers, torens en andere onderdelen van Castel del Monte volgen ook dit principe. De reden hiervoor is symbolisch. Acht is in het christelijk geloof het getal van de hemel. Een cirkel staat symbool voor de hemel, die oneindig is. Een vierkant is symbolisch voor de aarde. Een achthoek wordt ook wel gezien als een samenvoeging van deze twee vormen. Het gebouw staat symbool voor eeuwigheid en herrijzenis, het verbinden van de mens en de hemel. Frederik II was erg bekend met wiskunde en getallensymboliek, wat dus terug te zien is aan het gebouw.