De ‘andere kant’ van Puglia

Wanneer je denkt aan Puglia, denk je al snel aan de enorme kustlijn, de indrukwekkende oude steden en natuurlijk de overheerlijke Italiaanse keuken. Toch heeft deze bekende Italiaanse provincie veel meer te bieden dan dat je op het eerste oog kunt zien. Puglia is namelijk ook de woonplaats van enkele welbekende Italiaanse schrijvers en kunstenaars. Bovendien kun je er typisch Italiaanse modestukken kopen. Naast etalages met opschriften als “zelfgemaakte pastasaus” en “verse geitenkaas van de boerderij”, vind je ook opschriften zoals “valentino tas zwart”. Voor ieder wat wils dus. We nemen een kijkje in de wat minder bekende bezienswaardigheden van de streek. Plaatsen waar je niet zo snel aan denkt en die je misschien niet zo snel tegenkomt wanneer je denkt aan de Italiaanse zon en drukke terrasjes aan de waterkant.

Kasteel del Monte

Kasteel del Monte is moeilijk over het hoofd te zien. Met zijn precieze geometrische vorm zie je deze al van kilometers ver op de bergtop liggen. Het kasteel is gebouwd in een perfecte achthoekige vorm. Het staat tevens op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Niemand weet precies waarom Frederick II het kasteel gebouwd heeft. Het is van geen enkel strategisch belang en biedt geen bescherming aan een stad of handelsroute. Er zijn theorieën die beweren dat volgens het geloof in de 13e-eeuwse symboliek, de achthoek een eenheid tussen een cirkel en een vierkant vertegenwoordigt. Het kasteel staat er dus eerder als een symbool tussen goddelijke symboliek en niet als een vesting tegen aanvallen. Zeker een bezoekje waard voor enkele prachtige foto’s. Vergeet dus niet je fanny pack heren!

Kathedraal Otranto

Mozaïeken, schedels, cryptes en prachtige beschilderingen. Dit kun je verwachten tijdens een bezoek aan de Kathedraal van Otranto. Het werd gebouwd door de Normandiërs in de 11de eeuw en bevat Romeinse, Byzantijnse en Christelijke stijlen die je nergens anders kunt bewonderen. De gehele vloer bevat een prachtige mozaïek uit de 12de eeuw van de boom des levens die balanceert op de rug van twee olifanten. Als je nu nog niet onder de indruk bent, daal dan af naar de crypte voor een onvergetelijke duistere ervaring die je nog lang bij zal blijven.

De grotten van Castellana

Deze spectaculaire lijmsteengrotten liggen 40 kilometer ten zuiden van Bari en maken deel uit van het grootste ondergrondse netwerk van Italië. De aangesloten grotten zijn voor het eerst ontdekt in 1938 en tonen een indrukwekkend schouwspel van stalactieten en stalagmieten. Het hoogtepunt is de Grotta Bianca (witte grot). Dit is een griezelige grot die vol hangt met naaldvormige stalactieten. Er zijn gidsen aanwezig die je diep de grot in mee kunnen nemen om de vleermuizen, kevers en andere unieke insecten te laten zien. Dit gebeurt allemaal bij het licht van een zaklamp en kan dus een erg spannende ervaring zijn die niet voor de weekhartige is weggelegd. Zorg dus voor goede schoenen met een stevig profiel zodat je niet uitglijdt over de zogenaamde Guano (vleermuizen ontlasting). Deze kan een beetje vervelend ruiken, maar is uitermate geschikt als natuurlijke mest voor de omliggende gewassen van de streek.