De Trulli’s in Alberobello; je moet er geweest zijn

Als je in Puglia bent, mag je het plaatsje Alberobello niet overslaan. Dit kleine plaatsje lijkt wellicht niet la te bijzonder, maar toch staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat is volledig te danken aan de prachtige huisjes van kalksteen die hier te vinden zijn. Deze huisjes dragen de naam ‘trulli’.

Wat is een trulli huisje?

Een trulli huisje is een huisje dat van kalksteen vervaardigd is. Deze huisjes zijn in een ronde vorm gebouwd en hebben een kegelvormig dag. In het verleden werden deze huisjes op een hele simpele manier gebouwd; gewoon door steentjes op elkaar te stapelen.

Uniek is echter dat deze huisjes al rond de 16e eeuw gebouwd werden. De huisjes zijn dus al bijzonder oud en zijn alleen nog maar in Puglia te vinden. Als je de trulli huisjes graag met eigen ogen wilt aanschouwen, ben je hiervoor in Alberobello aan het juiste adres.

Trulli huisjes in Alberobello

Op veel plekken in Puglia zijn de trulli huisjes door de eeuwen heen verdwenen. Dit geldt echter niet voor de plaats Alberobello. In deze plaats zijn namelijk ongeveer 1500 trulli huisjes te vinden. Bij het maken van een wandeling door Alberobello zie je eigenlijk niks anders dan de trulli huisjes. Uniek en waanzinnig fraai om te zien.

Sinds 1996 is Alberobello opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit betekent dat dit dorpje beschermd wordt en dat je je dus aan bepaalde regels moet houden. Uniek aan het dorpje is verder dat nagenoeg elke trulli over een uniek symbool beschikt. Dit symbool is aangebracht in het kegelvormige dak van de trulli huisjes.

De mooiste trulli huisjes in Alberobello

Niet alle trulli huisjes in deze Italiaanse plaats zijn even mooi. Wij raden je daarom aan om naar Largo Martellotta te lopen, waarna je één van de volgende straatjes in kunt duiken:

  • Via Duca D’Aosta
  • Via Monte Sabotino
  • Via Monte S. Michele
  • Via Monte Santo

Uitzicht over Alberobello

Iets wat ook zeker aan te raden is, is om naar Belvedere Balconata Terazza Balcone di Santa Lucia toe te gaan. Dit is een uitzicht punt buiten het dorpje; vanaf dit puntje kijk je zo uit over de 1500 trulli huisjes. Vanaf dit punt zie je echt goed hoe uniek de trulli huisjes zijn. En hoe uniek de plaats Alberobello is.