Matera

Een dagje naar Matera vanuit Puglia!

In onderstaand blog, nemen we je graag mee naar een bijzondere plek in het zuiden van Italië: Matera. Deze kleine stad, gelegen vlakbij de regio Puglia in de provincie Basilicata is zeker een bezoek waard als je in Puglia bent. Dit is een verborgen parel die vaak over het hoofd wordt gezien door reizigers. In dit blog kun je lezen, waarom deze plek zo bijzonder is en wat je hier allemaal kunt zien en beleven. Dus pak een kopje koffie (of een glas wijn) en laat je meevoeren naar het prachtige Matera!

Waarom Matera zo bijzonder is

Matera is een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld en staat daarom ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De geschiedenis van deze stad gaat maar liefst 7000 jaar terug en dat zie je terug in de indrukwekkende architectuur en cultuur. Wat Matera uniek maakt, is dat de stad grotendeels is gebouwd in een ravijn. Hierdoor heeft de stad een unieke uitstraling en wordt het ook wel ‘de stad van de grotten’ genoemd. De grotwoningen, ook wel ‘sassi’ genoemd, zijn uitgehouwen in de kalkstenen rotsen en vormen een adembenemend gezicht. Deze unieke bouwstijl is typerend voor Matera en maakt het een van de meest bijzondere plekken in Italië.

Bezienswaardigheden in Matera

Nu je weet waarom Matera zo speciaal is, wil je vast meer weten over de bezienswaardigheden in deze stad. Het is namelijk niet alleen de unieke architectuur die Matera zo bijzonder maakt, maar ook de vele bezienswaardigheden die je hier kunt vinden.

Het historische stadscentrum

Het historische stadscentrum, ook wel bekend als ‘Sasso Caveoso’ en ‘Sasso Barisano’, is het hart van Matera en de plek waar je de meeste grotwoningen kunt vinden. Wandel door de smalle straatjes en bewonder de prachtige huizen en kerken die in de rotsen zijn gebouwd. Een hoogtepunt is de Chiesa di San Pietro Caveoso, een kerk uit de 13e eeuw die van binnen en buiten prachtig versierd is. Ook de Chiesa di Santa Maria de Idris is een bezoek waard. Deze kerk ligt boven op een grot en biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Het historische stadscentrum is ook een perfecte plek om te genieten van de Italiaanse keuken. Er zijn talloze gezellige restaurants en cafés waar je kunt genieten van heerlijke lokale gerechten, zoals Cialledda (een salade met brood, tomaat en olijfolie) en Orecchiette (pasta in de vorm van kleine oortjes) met ragù alla Materana (een lokale vleessaus). Vergeet niet om de beroemde rode wijn ‘Aglianico del Vulture’ te proeven, die hier wordt geproduceerd.

Musea

Om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van Matera, zijn er verschillende musea die een bezoek waard zijn. Het Museo Nazionale Ridola is gehuisvest in een prachtig paleis uit de 19e eeuw en heeft een indrukwekkende collectie van archeologische vondsten uit de omgeving. Het Casa Noha museum biedt een unieke ervaring waarbij je via een multimedia voorstelling de geschiedenis van Matera kunt ontdekken. Daarnaast is er ook een aardewerkmuseum en een museum dat gewijd is aan het dagelijks leven van de inwoners van Matera in de afgelopen eeuwen.

Wandelen en fietsen

De natuurlijke omgeving rondom Matera is ook zeker de moeite waard om te verkennen. Je kunt prachtige wandelingen maken door de kalkstenen rotsen en langs de ravijnen, waar je een spectaculair uitzicht hebt over de stad. Daarnaast kun je ook fietsen huren en een tocht maken door de omliggende heuvels en valleien. Dit is een geweldige manier om de lokale flora en fauna te ontdekken en te genieten van de prachtige natuur. Er zijn in Matera en in Puglia in zijn geheel, overigens prima hotels waar je fijn bij kunt komen na een dag wandelen of fietsen!

Aanrader

Matera is een unieke plek die je zeker op je reislijstje moet zetten wanneer je naar Italië gaat. De combinatie van de unieke architectuur, de lange geschiedenis en de vele bezienswaardigheden maken van Matera een bijzondere bestemming. Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, geschiedenis, natuur of gewoon op zoek bent naar een authentieke Italiaanse ervaring, Matera zal je zeker niet teleurstellen. Dus voeg deze prachtige stad toe aan je reisplannen en maak kennis met de schoonheid van Matera en Puglia. Overigens zijn er in de regio Puglia nog veel meer mooie dorpen en bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken!