Wat is er allemaal te zien op Piazza Duomo?

In de prachtige stad Lecce zijn er veel bezienswaardigheden te bewonderen. Deze stad staat ook wel bekend als ‘de barokstad’. Deze barokstijl vind je terug in vrijwel de hele stad, deze stijl is met name goed te zien als je kijkt naar de oude gebouwen. Het centrale plein van Lecce, ofwel het Piazza del Duomo, is misschien wel het hoogtepunt van deze prachtige stad in het zuiden van Italië. Als je hier door de poort loopt, kom je terecht op een afgesloten plein, waar meerdere bezienswaardigheden te vinden zijn. Wat je hier precies kunt zien op de Piazza Duomo? Dat lees je hieronder!

Het plein

Naast de bezienswaardigheden, is het plein zelf ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Het is zo’n plek waar je echt geweest moet zijn als je naar Puglia op vakantie gaat. De schitterende gebouwen rondom het plein en het statige plein zelf, maken dit tot een unieke plek. Het is fijn om hier even rond te lopen en te genieten van het uitzicht op zoveel historie. Vroeger gingen de bewoners van de stad naar dit plein, als Lecce werd aangevallen. Dit is de reden waarom zich een poort bevindt vooraan het plein, dit zorgde voor een veilige plek voor de bewoners van Lecce. Vandaag de dag zorgt juist deze poort ervoor, dat er hier een fijne rust heerst op de Piazza Duomo. Een plek die je zeker moet bezoeken!

Kathedraal

Midden op het plein, vinden we de Duomo van Lecce, ofwel de kathedraal van de stad. Deze kathedraal werd in de twaalfde eeuw gebouwd, vijf eeuwen later werd het gebouw geheel in de barokstijl gerestaureerd. Dit laatste werd gedaan onder leiding van de beroemde barokarchitect genaamd Giseppe Zimbalo. De Zuil van de Heilige Oronzo en de rozenkranskerk in Lecce werden ook door Zimbalo ontworpen.

Bisschoppelijk paleis

In dit paleis woont nog steeds de aartsbisschop van Lecce. Dit gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en is net als de kathedraal herbouwd, dit is in de zestiende en zeventiende eeuw gebeurd. Deze verbouwing werd gedaan in opdracht van bisschop Spina. In het gebouw bevindt zich een galerij, waar prachtige schilderijen te bewonderen zijn. 

De klokkentoren

Dit bijzondere gebouw heeft een vierkante vorm en een hoogte van maar liefst tweeënzeventig meter. Het gebouw is in de zeventiende eeuw herbouwd en ontworpen door de architect Zimbalo, die overigens ook de kathedraal ontworpen heeft. In de klokkentoren vind je een prachtige koepel, met hierop een ijzeren standbeeld van Sant’Oronzo. Vanaf het hoogste punt op de klokkentoren (72 meter hoogte) heb je een schitterend uitzicht over de Adriatische Zee. Overdag kun je met een beetje geluk Albanië zien liggen. Overigens is het ook zeer de moeite waard om juist ’s avonds de klokkentoren te bezoeken om vanaf dit punt van de ondergaande zon te genieten.