19 tips voor een geweldige vakantie naar Puglia

Zin in een heerlijke vakantie naar een plek waar de natuur prachtig is, de stranden uitstekend en je ook nog eens veel bezienswaardigheden kunt vinden? Puglia in Italië is ideaal voor de vakantieganger die houdt van afwisseling en het goede, Italiaanse leven. Hieronder hebben we 19 tips voor je, als jij besluit om te kiezen voor een vakantie naar het schitterende Puglia.

1. De schitterende grotten van Grotte di Castellana

Miljoenen jaren geleden, was heel Puglia nog een zee. Toen deze zee opdroogde, bleven de karkassen van de (zee) dieren liggen, samen met miljoenen schelpen. Dit zorgde voor een enorme hoeveelheid kalksteen die we nu nog terugzien in Puglia. Een ondergrondse rivier zorgde ervoor dat er grotten werden uitgesleten, waaronder de deze bezienswaardigheid, zeker de moeite waard!

2. Tarante

Tarante was ooit het middeleeuwse centrum van de stad. Dit gegeven maakt het al de moeite waard om deze stad te bezoeken, die zich bevindt op een landtong die twee delen van de stad (het oude centrum en het nieuwe centrum) met elkaar verbindt. Een bijzondere stad, die je zeker op je lijstje moet zetten!

3. Matera

In dit dorp vind je hele bijzondere grotwoningen, ook wel sassi genoemd. Hier schuilden vanaf de achtste eeuw gevluchte kloosterlingen uit het Byzantijnse rijk. Tegenwoordig wordt er nog steeds gewoond in deze schuilwoningen, maar ook vind je er restaurants in en souvenirwinkels.

4. Conversano

Op ruim een kwartier rijden vanaf Monopoli kom je in het prachtige stadje Conversano terecht. Hier in het oude centrum, is het heerlijk wandelen en waan je jezelf in de Middeleeuwen. Je vindt hier vele oude gebouwen met ieder hun eigen verhaal. Ook is er een Siciliaans kasteel waar je zeker even langs moet gaan.

5. Alberobello

Natuurlijk mag deze stad niet ontbreken op je lijstje als je naar Puglia gaat. Alberobello is de ‘hoofdstad’ van de trullo. Een trulli is een typisch bouwwerkje uit de vijftiende eeuw, je kunt het herkennen aan het puntdakje en de witte muren. Hier vind je heel veel van deze huisjes bij elkaar, wat het een zeer bijzondere stad maakt. Wist je dat je ook kunt overnachten in zo’n trulli?

6. Lecce

Lecce wordt ook wel de hoofdstad van de Barok genoemd. Je vindt er onder andere de Basillica delle Santa Croce, een prachtige kerk waar maar liefst twee eeuwen aan gewerkt is. In het oude centrum kun je urenlang rondwandelen en zijn er vele bezienswaardigheden te vinden, waaronder de overblijfselen van een Romeins amfitheater.

7. Gargano

Dit schiereiland is een aanrader als je houdt van ruige landschappen, hier vind je namelijk veel prachtige rotswanden van eeuwen oud. Maar naast het ruige landschap zijn er ook prachtige stranden met wit zand. Het strand Mattinata is het mooiste pareltje in Gargano, je vindt hier een strook strand met witte kiezelstenen die prachtig grenzen aan het helderblauwe zeewater.

8. Locorotondo

De naam van deze stad is al bijzonder genoeg om hiernaartoe te gaan. In het centrum van deze stad, is echt veel te zien, je waant je jezelf hier echt even in de Middeleeuwen. Het centrum ligt bovenop een heuvel, die een prachtig mooi uitzicht biedt op de omgeving.

9. Castel del Monte

Dit kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en ligt bovenop een indrukwekkend rotspunt. Deze rots is ruim vijfhonderd meter hoog, dit zorgt ervoor dat je vanaf dit punt ook nog eens een geweldig uitzicht hebt. Het kasteel is gebouwd in opdracht van Keizer Frederik de tweede en heeft een achthoekige vorm.

10. Ostuni

Bovenop een heuvel, op maar acht kilometer van de Adriatische Zee, vinden we het prachtige dorpje Ostuni. Dit stadje kenmerkt zich door schitterende witte huizen en heeft een sfeervol centrum. Ook kun je hier genieten van schitterende zandstranden en marktliefhebbers kunnen er op zaterdag terecht.

11. National Archaeological Museum

Een bezoek aan een interessant museum mag niet ontbreken als je op vakantie gaat. Een goede tip als het om musea in Puglia gaat, is het National Archaeological Museum, gelegen in Egnazia. De naam zegt al genoeg; hier ga je archeologische vondsten vinden zoals bijvoorbeeld bijzonder trozella-potten van honderden jaren oud.

12. Monte Sant’Angelo

Dit pelgrimsoord is één van de belangrijkste van heel Europa. Precies dit is de reden dat Unesco dit oord op de Werelderfgoedlijst zette in 2011. Bovenop een bergtop vind je dit pelgrimsoord, die al honderden jaren pelgrims en toeristen uit de hele wereld aantrekt.

13. Torre Sant’Andrea

Deze plek is te vinden aan de kust op een half uurtje rijden vanaf Lecce. Als je houdt van natuur en bijzondere plekken, ga dan zeker naar Torre Sant’Andrea. Als je hier toch bent, neem dan een duik in het heldere, blauwe water en zwem lekker rond tussen de rotsen. Ook voor wandelaars is dit absoluut een paradijs.

14. Monopoli

Dit stadje langs de Adriatische kust is ideaal voor vakantiegangers die houden van bijzondere plekken die de massa nog niet ontdekt heeft. Monopoli heeft een leuk vissershaventje, maar je hebt er ook een prachtig centrum met veel oude gebouwen. Je vindt hier talloze oude keren die stuk voor stuk het bezichtigen waard zijn. Het stadje ligt aan de Adriatische kust, dus ook een fijne plek om even langs het strand te wandelen of om een duik te nemen.

15. Masseria Brancati

Dol op olijven? Dan is Puglia het paradijs voor jou! Wist je dat deze regio van Italië de grootste olijvenproducent van het land is? Er staan meer dan vijftig miljoen olijfbomen in Puglia! Als je gek bent op olijven, breng dan zeker een bezoek aan Masseria Brancati. Op dit landgoed kun je het hele proces volgen die olijven ondergaan, voordat jij ze in de winkel kunt kopen. Je kunt verschillende soorten proeven en natuurlijk ook producten kopen.

16. Parco Nazionale dell’Alta Murgia

In Parco Nazionale dell’Alta Murgia kun je heerlijk wandelen en genieten de prachtige natuur. Hier heeft de natuur vrij spel gekregen en dat zie je goed terug aan de prachtige bloemen en planten hier. Ook zijn er prachtige grotten te bewonderen en kun je ook het eerder besproken Castel del Monte vinden. Ideaal voor om deze twee te combineren dus!

17. Wijnroute Bari-Lecce

Ben jij een wijnliefhebber? Gek op bijzondere wijnen en wil je altijd op vakantie nieuwe soorten proeven? Dan is de route Bari-Lecce een echte aanrader voor je. Overigens is Puglia met zijn ideale ligging voor druiventeelt natuurlijk al fantastisch, al een reden op zich voor de echte wijnliefhebber om hier heen te gaan. Als je langs deze route onderweg stopt in Salento, kun je hier in deze stad de typische Negroamaro wijn proeven, deze wijn heeft een bittere afdronk en een prachtige donkere kleur, ideaal voor bij vleesgerechten. Gegarandeerd dat jij hiervan een fles mee naar huis gaat nemen, als je deze hebt geproefd!

18. Kathedraal van Otranto

Helemaal aan de oostkant van Puglia vinden we het plaatsje Otranto. Hier kwamen vroeger veel vijanden aan land, die Puglia (en wellicht de rest van Italië) wilde veroveren. Tijdens zo’n poging door de Turken, moesten de achthonderd inwoners van dit plaatsje vluchten naar de Kathedraal van Otranto. Helaas mocht dit niet baten en werden ze hier gemarteld en gedood. Dit maakt deze kathedraal wel heel bijzonder, als je dit verhaal in je achterhoofd meeneemt. Een bijzonder mooie kathedraal, met een bloederige historie dus, maar wel eentje om op je lijstje te zetten.

19. Torre dell’Orso

Dol op het strand? Ga je op vakantie altijd op zoek naar het allermooiste strand die je maar kunt vinden? Ga dan zeker naar het strand van Torre dell’Orso. Dit witte strand is omgeven door prachtige duinen en pijnbomen. De twee rotsen die je hier op het strand kunt vinden zijn iconisch; er gaat een verhaal de ronde dat deze twee rotsen hier zijn verrezen, nadat twee meisjes hier zijn verdronken. Het schitterende blauwe water, in combinatie met de witte rotsen maken deze plek uniek. Zeker bezoeken als je naar Puglia op vakantie gaat!