Dit zijn de populairste dranken uit Puglia

Puglia is een regio waar al eeuwenlang wijn wordt gemaakt. Dichters uit de Romeinse tijd schreven al over wijn uit Puglia, ook op geldstukken uit Puglia van vroeger, is te zien dat ze hier altijd als serieus bezig zijn geweest met het maken van wijn. Niet zo gek dat ze hier al zo lang geleden zijn begonnen met het verbouwen van druiven, het klimaat is hier bij uitstek voor geschikt. Het is hier warm en de zon schijnt hier heel veel uren per jaar. Hier komt nog bij dat de grond waarop de druiven worden verbouwd, ideaal is. Hier vind je over het algemeen veel kleigrond, waar ook veel kalk in te vinden is. Hier komt nog bij dat de zee nooit ver weg is in Puglia, waardoor je altijd kunt rekenen op een bries vanuit zee. Dit is juist weer belangrijk om de druivenbomen gezond te houden, omdat schimmels dan bijvoorbeeld geen kans maken. Je leest het; in Puglia zijn de omstandigheden optimaal om heerlijke wijnen te produceren. En dat doen ze dan ook zeker hier, hier onder hebben we de populairste wijnen uit Puglia voor je op een rijtje gezet!

Grappa

Grappa is een Italiaanse brandewijn die wordt geproduceerd door de restanten van druiven na het wijnmaken te distilleren. Het resultaat is een krachtige, heldere drank met een hoog alcoholpercentage. Grappa wordt gewaardeerd om zijn rijke smaakprofiel, variërend van fruitig en bloemig tot kruidig en robuust.

Limoncello

Een ander populaire Italiaanse drank is limoncello, een likeur gemaakt van citroenen. Hoewel het niet specifiek afkomstig is uit Puglia, wordt het vaak genoten als digestief na een maaltijd. Limoncello is een verfrissende Italiaanse likeur die wordt gemaakt door citroenschillen te weken in alcohol en suiker toe te voegen voor zoetheid. Het resultaat is een heldergele, aromatische drank met een intense citrussmaak. Limoncello wordt vaak gekoeld geserveerd en genoten als digestief na de maaltijd.

Amaro

Amaro is een bittere likeur die bekendstaat om zijn digestieve eigenschappen. Het wordt gemaakt door een mix van kruiden, wortels, schors, citrusvruchten en andere botanicals te macereren in alcohol. Amaro heeft een complexe smaak, variërend van kruidig en medicinaal tot zoet en bitter, en wordt vaak puur gedronken of gebruikt als ingrediënt in cocktails.

Espresso

Espresso is een geconcentreerde vorm van koffie, gemaakt door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen te persen. Het resultaat is een kleine, intense kop koffie met een rijke smaak en een kenmerkende crema-laag. Espresso wordt vaak genoten als een snelle oppepper gedurende de dag en maakt deel uit van de Italiaanse koffiecultuur.

Susumaniello

Wijnen die gemaakt worden van de Susumaniello druivensoort, zijn zeer geliefd bij echte wijnkenners. Het bijzondere aan deze druivensoort is dat er deze alleen nog maar te vinden is in Puglia en dan ook nog eens in Salento. Hier zijn er een paar wijnmakers die deze druivensoort gebruiken voor hun lekkere wijnen. Deze wijnen die gemaakt zijn met deze druivensoort kun je herkennen aan hun stevige smaak en donkere kleur. Sommige wijnen die gemaakt zijn van deze druiven, zijn zelfs wat kruidig van smaak, je zou het wijnen met karakter kunnen noemen. Grappig detail is dat de naam van deze druivensoort afkomstig is van het woord ‘asino’ dat in het Italiaans ‘ezel’ betekent.  Vroeger werd de ezel ingezet als vervoersmiddel om de druiven vanaf de wijngaard naar de wijnboerderij te vervoeren.

Epicuro Primitivo

In Puglia vinden we de beroemde wijnproducent Epicuro, die al meer dan vijftig jaar bekend staat om zijn uitstekende wijnen. Deze wijnproducent brengt wijnen op de markt met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding, maar waarbij je als consument altijd kunt rekenen op een unieke smaak. De druivenrassen waarmee dit bedrijf werkt komen van origine uit deze regio, wat ze doorgaans betrouwbaar en sterk maakt. Wijnen van Epicuro staan bekend om hun volle smaak en karakter. Natuurlijk heeft het ideale klimaat voor druiventeelt en de specifieke gronden (klei met kalk) hier in Puglia een positieve invloed op. De Epicuro primitovo is zo’n wijn waarbij je gewoon proeft dat hij uit Puglia vandaan komt. Als we inzoomen op deze specifieke wijn, dan valt het meteen op dat deze nogal een bijzondere geur heeft. Je ruikt gewoon het volle, zwarte fruit uit deze regio. Als je vervolgens een slok neemt, komt de geur ook nog eens prima overeen met de eerder geroken geur. Een zachte, intense smaak die echt hoort bij de Epicuro Primitivo. Heerlijk wijn om te serveren bij een goed stuk vlees of gewoon lekker bij de open haard op een winteravond. Overigens kun je hem ook gewoon prima drinken op een gezellige avond op vakantie met je partner, vrienden of familie.

Fantini Primitivo

Ben jij een liefhebber van rode wijn? Maar dan wel het liefste een rode wijn die je lekker doordrinken kan, bij voorkeur met een lekkere fruitige smaak? Ga dan voor de Fantini Primitivo. Als we inzoomen op de druif waarvan deze wijn gemaakt is, komen we uit op het Primitivo druivenras. Eigenlijk is het al bijzonder dat er soorten zijn die tegen de extreme omstandigheden kunnen in Puglia. De zon die schijnt hier ongekend veel en fel per jaar en de ondergrond zit ook nog eens vol kalk en klei. Dan moet je wel tegen een stootje kunnen en dat kan deze Primitivo. Als je dan al deze elementen aankunt en je produceert ook nog eens mooie, volle druiven, dan weet je als wijnkenner dat er iets moois in je glas terecht gaat komen. De Fantini Primitivo is dan ook een heerlijke, fruitige rode wijn met karakter. Als je in het glas ruikt, ruik je meteen de intensiteit van de Primitivo druif. Kenners ruiken er verschillende geuren in, waaronder die van zoethout en chocolade. De smaaksensatie is groot als je van deze wijn een slok neemt, een volle smaak met veel karakter. Italiaanse gerechten passen natuurlijk uitstekend bij deze wijn, denk hierbij aan gerechten met veel knoflook en tomaat.

Appassimento

Wijnen die volgens deze techniek gemaakt worden, vinden we veel in Puglia. Wijnen die deze naam dragen (Appassimento) zijn genoemd naar de techniek die erachter zit om deze wijn zo te maken. Al in de Romeinse tijd werd deze techniek al toegepast, dit gebeurde vooral in de wijnstreek Valpolicella, ook gelegen in Italië. Bij deze techniek is het uitgangspunt om de druiven zo lang mogelijk te laten rijpen, dit zorgt ervoor dat de druiven een zo hoog mogelijk suikergehalte bevatten. Het gaat er hierbij dus niet om, om zo snel en zoveel mogelijk oogsten, maar om juist de lekkerste wijn te produceren. Vervolgens worden de druiven in kratjes of op speciale matten gedroogd, waarbij de wind vrij spel krijgt om er overheen te waaien. Dit proces zorgt ervoor dat de druiven ongeveer maar liefst een derde van hun vocht verliezen, wat ervoor zorgt dat het suikergehalte nog verder toeneemt. Vervolgens gaat het steeltje eraf van de druiven, worden ze gekneusd en wordt de vergisting op gang gebracht. Nu mag de wijn lekker rijpen in een houten vat, om ze daarna te bottelen in glazen flessen. Dit hele proces kost veel tijd, maar levert uiteindelijk wel heerlijke wijnen op. Heerlijk toch?