Deze rondreis door Puglia maak je in 15 dagen

Puglia is een heerlijke regio van Italië, om een rondreis doorheen te maken. De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn niet al te groot en het landschap wat je onderweg tegenkomt, is prachtig. Je zult hier onderweg veel wijngaarden tegenkomen en graslanden, wat deze regio echt uniek maakt. Het voordeel van een rondreis is dat je gericht de bezienswaardigheden en plaatsen gaat bezoeken, die een streek bijzonder maken. Een ander voordeel van een rondreis is dat de route vooraf bekend is, waardoor je geen extra tijd kwijt bent aan het uitstippelen van de reis naar de volgende bestemming. Ben je van plan om een rondreis door Puglia te gaan maken met een gezelschap? Dit is een prima keuze, hiermee kun je gezamenlijk optrekken en wordt het ook nog eens gezellig!

Puglia is ideale regio voor rondreis

De streek Puglia staat vooral bekend om zijn uitersten. Deze regio mag dan wel niet zo rijk zijn, op het gebied van natuur en bezienswaardigheden, zijn ze hier juist steenrijk. Je vindt er veel boeren die leven van de wijngaarden en de opbrengst van de landerijen. Ook zul je veel olijfbomen zien tijdens de rondreis, net als velden vol tomaten. Onderweg zul je ook veel oude boerderijen tegenkomen, bij veel van deze boerderijen kun je overigens ook prima overnachten. In Puglia vind je overigens ook prachtige stranden en ruige kliffen. Kenmerkend voor Puglia zijn wel die prachtige kleine huisjes met puntdak, ofwel trulli genoemd. Kortom, een rondreis door Puglia is zeer de moeite waard!

Tijd genoeg op je rondreis door Puglia

Wat ons betreft kun je in vijftien dagen een prachtige rondreis door Puglia maken. Wij hebben een aantal steden/plaatsen voor je op een rijtje gezet, die je in onderstaande volgorde kunt bezoeken. Deze rondreis is zo opgezet, dat er altijd ruimte is om een dag extra te verblijven in een stad/plaats. Zin in een dagje strand? Ook dat is in dit reisschema prima mogelijk!

Oude gebouwen in Lucera

Onze ideale reis begint in Lucera, dat bekend staat om zijn boeiende geschiedenis en prachtige centrum. In dit centrum vind je bijzondere kerken en andere prachtige gebouwen. Je vindt in Lucera ook overblijfselen van het Kasteel van Lucera, dat in de dertiende eeuw gebouwd is. Ook zijn er de resten te vinden van een Romeins Amiftheater. Dol op musea? Bezoek dan Museo Civico G. Fiorellli, hier kun je de geschiedenis van de stad goed leren kennen.

Prachtig centrum in Taranto

Onze tweede bestemming is Tarante, deze oude stad is nog niet ontdekt door het massatoerisme en dat maakt deze plek juist zo bijzonder. Het nieuwe stadscentrum heeft veel te bieden, ook voor de wat jongere reizigers die graag een rondreis door Puglia willen maken. Ook is er ook een oud centrum waar je veel historische gebouwen kunt vinden. Het strand is hier ook een aanrader om te bezoeken, heerlijk om even overheen te lopen, maar ook de ideale plek om te genieten van een goede lunch, bij voorkeur met verse visgerechten natuurlijk.

Olijven in Gallipoli

In de achttiende eeuw was Gallipoli de plek waar zich de grootste olijfoliemarkt van de Middellandse Zee bevond. Ben jij dol op olijven? Dan is deze plek voor jou het paradijs; je vindt er namelijk veel actieve bedrijven in de olijvenindustrie, maar ook is er een museum te vinden over de wereld van de olijven. In deze schitterende havenplaats kun je overigens ook prima op het strand liggen en genieten van die heerlijke Italiaanse zon.

Otranto aan de kust

Hou je wel van die typische Italiaanse kustplaatsen? Waar je heerlijk door de straten kunt slenteren en waarbij het oude centrum wel lijkt op een decor van een oude, klassieke Italiaanse film? Dat ga je in Otranto in het echt meemaken. Je vindt hier veel bezienswaardigheden, mooie oude panden, maar je kunt er ook prima een dag op het strand vertoeven. De kathedraal van Santa Maria Annunziata is zeer de moeite waard om te bezichtigen.

Lecce is de hoofdstad van de barok

De prachtige stad Lecce staat vooral bekend om zijn prachtige barokke architectuur, afkomstig uit de zeventiende eeuw. Deze stijl kenmerkt zich vooral door zijn sierlijkheid en uitbundige vormen. In Lecce vind je onder andere Porte Rudiae, een prachtige poort uit begin achttiende eeuw. Op het beroemde plein vind je onder andere een schitterende kathedraal en een prachtige klokkentoren.

Brindsi is heerlijk om doorheen te wandelen

Hou je wel van een wandeling? Bezoek dan de stad Brinsidi wandelend. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kathedraal van Brinsidi, een prachtig historisch gebouw, dat er zowel van buiten als van binnen prachtig uitziet. Brindsidi is een havenstad en dat betekent dat je zeker een bezoek moet brengen aan de oude haven. Je vindt hier een industriële haven die nog volop in bedrijf is, maar ook voor toeristen is er speciaal een haven gebouwd.

Trulli in Valle d’Itria

Je hebt ze wellicht al weleens gezien op een foto; die leuke kleine huisjes met die puntdakjes; de trulli. Het lijken net huisjes uit een tekenfilm, toch bestaan ze echt in Puglia! In Valle d’Itria ga je veel van deze huisjes tegenkomen. Maar in dit stukje Puglia vind je naast deze huisjes ook het prachtige Cisternino met een prachtig oud centrum, ook mag een bezoek aan het fraaie Martina Franca niet ontbreken. De hoofdstad van de trulli ligt ook in de Valle d’Itria, deze stad heet Alberobello, je vindt hier meer dan vijftienhonderd trulli. De geheel witte stad Ostuni is ook zo’n plek waar je eigenlijk wel geweest moet zijn als je toch hier in de buurt bent.

Havenstad Bari

De oude stad Bari is heerlijk om doorheen te lopen. Tijdens een wandeling kun je hier namelijk al heel veel zien, kijk maar eens naar de oude gebouwen in de binnenstad. Een mooi gebouw om te bezoeken in Bari is de Basillica San Nicola, een beroemde kerk in Bari. Mooi om van de buitenkant te zien, maar ga ook even naar binnen of woon zelfs even een dienst bij. Het archeologisch museum is ook de moeite waard, dat geldt ook voor de prachtige haven van Bari. Ga hier even lekker lunchen en bestel verse vis. Dichterbij het echte Italiaanse leven kun je eigenlijk niet komen.

Gargano schiereiland

Onze laatste bestemming is het schiereiland Gargano, bekend om zijn prachtige, historische dorpjes. Ook staat dit schiereiland bekend om zijn sinaasappelgaarden en je vindt er ook gaarden waar citroenen worden verbouwd, bijzondere plekken om van dichtbij een keer te bewonderen. Veel mensen beschouwend dit schiereiland als het mooiste natuurgebied van Puglia, ideaal als je ook graag natuur in je rondreis door Puglia op wilt nemen. Breng ook een bezoek aan het pelgrimsoord Santuario di San Michele Arcangelo bij Monte Sant’Angelo. Een fijne plek om te bezoeken, waar je nog echte stilte kunt vinden.