Genieten van een agriturismo in Puglia? Dat doe je zo!

Hou je van het echte Italiaanse buitenleven? Vind je het fijn om de lokale bevolking van Puglia echt goed te leren kennen? Ben je benieuwd naar het dagelijks leven in Puglia? Kies er dan voor om te verblijven in een agritursimo! Als je door Puglia heenrijdt, zie je ontelbare hoeveelheden wijnbomen, maar ook zie je er graslanden vol koeien en ook kom je er heel veel olijfbomen tegen. Al deze wijn, melk van de koeien en olijven moeten natuurlijk wel verwerkt worden. Dit gebeurt bij de boeren in Puglia. Bij veel boerderijen is het mogelijk om te overnachten, zo’n plek wordt ook wel een agritursimo genoemd. Eigenlijk kies je er hiermee voor om te overnachten bij de boer; een fantastische manier om kennis te maken met het echte leven in Puglia. Lijkt het jou het ook heerlijk om te overnachten in een agriturismo?

Uniek overnachten in agriturismo

Als een boerenbedrijf ook overnachtingen aanbiedt, spreken we van een agriturismo. Hierbij is het bedrijf volop actief en krijg je hier dus ook veel van mee. Denk hierbij aan een boerenbedrijf met wijngaarden, die zijn eigen wijn maakt. Als je geluk hebt ben je hier in de periode dat de druiven worden geplukt en kun je van dichtbij het productieproces bewonderen. Eigenaren van een agriturismo zijn het gewend dat mensen ‘rondlopen’ op hun boerderij en staan ook open voor vragen. Naast bedrijven die wijn maken, kun je ook overnachten op een boerenbedrijf die leeft van olijven of juist van de opbrengst van koeien. In het laatste geval kun je ook kiezen voor een boerderij waar actief kaas gemaakt wordt. Een unieke ervaring om dit van dichtbij te zien!

Agriturismo is overnachten dichtbij de natuur

De boerenbedrijven in Puglia bevinden zich op het platteland, waarbij je dus altijd kunt rekenen op ruimte en stilte. Als je kiest voor een boerderij tussen de wijngaarden, weet je zeker dat je ’s nachts heerlijk slaapt, zo stil is het daar. Een agriturismo is ook ideaal, als je bijvoorbeeld Puglia wilt ontdekken per fiets of wandelend. Puglia heeft prachtige kuststroken, waar ook veel agriturismo’s te vinden zijn. Druiven bijvoorbeeld, groeien maar wat goed dichtbij zee, waardoor hier ook veel wijnboerderijen te vinden zijn. Hoe heerlijk is het om te overnachten in een agriturismo die dichtbij de zee ligt? Hiermee geniet je van het unieke Italiaanse landleven bij de boer, maar profiteer je ook van de voordelen van het strand en de zee. Heerlijk toch?

Bezienswaardigheden bezoeken vanaf agriturismo

Natuurlijk ga je volop genieten van het dagelijkse boerenleven in een agriturismo. Maar het is natuurlijk ook heerlijk om erop uit te trekken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de stad Lecce te bezoeken. Deze stad wordt ook wel de hoofdstad van de barok genoemd. Je ziet deze unieke kunststroming dan ook veelvuldig terug, bijvoorbeeld in de versieringen van de oude gebouwen.  Ook kun je ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan het beroemde dorpje Alberobello, hier kom je gegarandeerd een trullo huisje tegen. Die heb je vast weleens gezien; een uniek, rond, stenen huisje met een fraai kegeldak. Deze trulli, zouden niet misstaan in een sprookje. Hier in Alberobello vind je er meer dan vijftienhonderd! Het is zelfs mogelijk om te overnachten in zo’n uniek huisje. Ook de levendige havenstad Bari is een aanrader als je op vakantie naar Puglia gaat!

Verschillende soorten agriturismo’s

Ga je op vakantie met je hele gezin? Of ga je samen met je partner? Hou je ervan om heerlijk stil te overnachten? Of wil je liever verblijven in een agriturismo die wat dichter bij een stad ligt? Vind je het belangrijk dat een agriturismo luxe is of ga je meer voor een eenvoudige overnachting? In Puglia zijn veel soorten agriturismo’s te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige kamer, maar ook voor een heel appartement. Het is zelfs mogelijk om een villa te huren op het terrein van een boerderij. Dit laatste is ideaal als je wat meer gesteld bent op je privacy, of bijvoorbeeld iedere avond graag zelf wil kunnen koken. Voor gezinnen met jonge kinderen zijn er speciale agritursimo’s die bijvoorbeeld ook beschikken over een speeltuin en een peuterbadje. Hoe leuk is het voor jonge kinderen om lekker op een boerderij vakantie te vieren, waarbij er ook nog eens volop speelmogelijkheden zijn? In het hoogseizoen is de kans ook nog eens groot dat er andere kinderen zijn, waarmee jouw kinderen kunnen spelen. Reken maar dat ze dit fantastisch vinden!