Rode wijn Puglia

De populairste rode wijnen uit Puglia!

Rode wijn is een geliefde drank over de hele wereld. En een van de regio’s waar deze wijn het beste tot zijn recht komt, is Puglia, gelegen in het zuiden van Italië. Deze regio staat bekend om zijn prachtige landschap, rijke geschiedenis en heerlijke keuken. Maar boven alles staat Puglia bekend om zijn uitstekende wijnproductie, met name de rode wijn. In onderstaand blog, kun je alles lezen over rode wijn uit Puglia: van de verschillende druivensoorten tot de populairste wijnsoorten uit deze regio. Van plan om een rondreis te gaan maken door Puglia? Dan zul je onderweg zeker wijngaarden tegen gaan komen, vergeet niet om er een wijntje te proeven!

Druivensoorten in Puglia

Puglia is een belangrijke wijnstreek in Italië en produceert maar liefst 17% van de totale wijnproductie in het land. Dit komt voornamelijk door het warme klimaat en de vruchtbare grond, perfect voor wijnbouw. De regio staat met name bekend om zijn rode wijn, die wordt gemaakt van verschillende inheemse druivensoorten. Een van de meest voorkomende druivensoorten in Puglia is de Primitivo. Deze druif is afkomstig uit de Balkan en wordt al eeuwenlang verbouwd in Puglia. Het is een smaakvolle druif, die mooie volle en zachte wijnen oplevert. De Primitivo wordt vaak vergeleken met de bekendere Zinfandel druif uit Californië. Een andere veelvoorkomende druif is de Negroamaro. Deze druif geeft wijnen met een diepe kleur en een krachtige smaak. De naam van de druif betekent letterlijk ‘zwarte bittere’, wat verwijst naar de donkere schil en de bittere smaak van de druif. De Negroamaro wordt ook gebruikt in blends met andere druivensoorten, zoals de Primitivo. Een derde belangrijke druif in Puglia is de Malvasia Nera. Deze druif wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van zoete wijnen, maar kan ook worden gebruikt voor droge rode wijnen. De meest gebruikte blend is met de Negroamaro druif, wat resulteert in een fruitige en aromatische wijn. Naast deze drie druivensoorten worden er nog andere inheemse druiven geteeld in Puglia, waaronder de Malvasia Bianca, Uva di Troia en Susumaniello. Al deze druivensoorten dragen bij aan de diversiteit en kwaliteit van de rode wijnen uit Puglia.

De 5 populairste rode wijnsoorten uit Puglia

Nu je meer weet over de verschillende druivensoorten van Puglia, is het tijd om te kijken naar de 5 populairste rode wijnsoorten uit deze regio. Deze wijnen staan bekend om hun kwaliteit, smaak en karakteristieke eigenschappen.

1. Primitivo di Manduria

De Primitivo di Manduria is een van de meest bekende en gerespecteerde wijnen uit Puglia. Deze wijn wordt gemaakt van de Primitivo druif en wordt gekenmerkt door zijn dieprode kleur en volle smaak. De wijn heeft vaak tonen van rood fruit, vanille en kruiden en heeft een stevige tanninestructuur. De Primitivo di Manduria is een uitstekende begeleider van geroosterd vlees en stevige pastagerechten.

2. Salice Salentino

Salice Salentino is een andere populaire wijn uit Puglia, gemaakt van de Negroamaro druif. Deze wijn heeft een diepe robijnrode kleur en een intense smaak van donker fruit en kruidige tonen. De toevoeging van de Malvasia Nera druif zorgt voor een vleugje zoetheid in de wijn. Salice Salentino is een uitstekende combinatie met gegrild vlees en stoofgerechten.

3. Castel del Monte Nero di Troia

De Castel del Monte Nero di Troia is een topwijn uit Puglia, gemaakt van de Uva di Troia druif. Deze wijn heeft een diepe, paarse kleur en een intense en complexe smaak van rood fruit en kruidige tonen. De toevoeging van een kleine hoeveelheid Malvasia Nera druiven zorgt voor een zoetere afdronk. De Castel del Monte Nero di Troia is een wijn die zeker enkele jaren kan worden bewaard en past goed bij gegrild vlees en wildgerechten.

4. Primitivo di Gioia del Colle

De Primitivo di Gioia del Colle staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en wordt beschouwd als een van de beste rode wijnen uit Puglia. Deze wijn wordt gemaakt van de Primitivo druif en heeft een dieprode kleur en een krachtige smaak met tonen van rijp fruit en specerijen. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten, wat zorgt voor een complexere smaak. Primitivo di Gioia del Colle is een ideale begeleider van vleesgerechten en sterke kazen.

5. Apollonio Selva di Fasano 50&50

De Apollonio Selva di Fasano 50&50 is een bijzondere blend van de Primitivo en Cabernet Sauvignon druiven. Deze wijn heeft een diepe, paarse kleur en een rijke en complexe smaak met tonen van rood en zwart fruit. De wijn wordt gekenmerkt door zijn ronde en fluweelzachte tannines en heeft een lange afdronk. Apollonio Selva di Fasano 50&50 is een uitstekende keuze bij rijke vleesgerechten en harde kazen. Binnenkort naar Puglia? Lees hier onze handige tips!